A cégjegyzék és tartalmának megismerése

A cégjegyzék és tartalmának megismeréseA cégjegyzék a cégjog egyik alapfogalma, a cégek nyilvántartására használt megoldás, a cégbíróság itt tárolja a vállalkozásokat és a rájuk vonatkozó konkrét adatokat. Bejegyzésünkben bemutatjuk, hogy mit is tartalmaz a cégjegyzék, és hogyan lehet a tartalmát megismerni, kikérni.

Minden vállalkozás rendelkezik általános adatokkal. Ezek az általános adatok a cégjegyzékszám, adószám, a cég neve, formája, bejegyzési időpontja, székhelye, telephelye, tevékenységi körei. Ezek olyan alapvető információk, melyek minden vállalkozás esetén léteznek, és fontosak a cég megismerése szempontjából.

Szintén minden vállalkotás esetén fontos információnak számít az, hogy kik azok a személyek, akiknek joguk van a cég nevében szerződést kötni, vagy bármilyen hivatalos ügyben eljárni. A képviselet módja lehet önálló vagy együttes (több személy együttes aláírása esetén érvényes).

A cégjegyzékben az alapvető adatok mellett olyan információk is szerepelnek vállalkozásokról, melyek valamilyen problémát jeleznek. Ilyen pl., ha a vállalkozás fizetésképtelenné válik és csődeljárás folyik ellene. Szintén fizetésképtelenség esetén jelentkezik a felszámolási eljárás. Mindkét alkalommal fontos, hogy a partnerek minél hamarabb tudomást szerezzenek a probléma fennállásáról és minél előbb be tudják nyújtani esetleges igényüket.

A cégjegyzékben található adatok megismerésére a cégkivonat és a cégmásolat nyújtják a legjobb megoldást. A cégkivonat minden jelenleg is hatályos információt tartalmaz egy vállalkozásról, a cégmásolat pedig azokat is, melyek már törölve lettek.