A klíma telepítés árának összetevői

A klíma telepítés árának összetevőiKlímát telepíttetni nem olcsó mulatság, emiatt érdemes tervezni a költségekkel, mielőtt belevágnánk a beruházásba. Mutatjuk, hogy milyen összetevőkből áll a klíma ára.

A klíma telepítés árának fő összetevője a készülék ára. Érdemes nem a legolcsóbb készüléket választani, legyen mindenképpen inverteres a kiválasztott klíma, és feleljen meg a helyiség, lakás adottságainak. Összegben ez általában kb. 200 ezer forinttól akár milliós nagyságrendet is jelenthet. Szerencsére az intervallum alsó határához nagyon közel megtalálhatja a legtöbb ember a számára megfelelő klímát, nem muszáj milliós kiadásra gondolni egyből.

A másik összetevő maga a készülék telepítésének az ára. A legtöbb klíma szereléssel foglalkozó szakember egy alap díjat határoz meg, amibe egy előre meghatározott anyagköltség is beletartozik. Ezt a csomagot és összeget úgy szokták meghatározni, hogy az ügyfelek nagy többségének megfelel, és ezen felül nem kell többlet költségre számítaniuk. De mi van akkor, ha pl. a szerelési hely sajátosságai miatt (pl. nehezen megközelíthető helyek vagy nagy távolság a beltéri és a kültéri egység között) nem férünk bele ebbe az összegbe? Ilyenkor egyedi telepítési árakkal kell számolni. Különösen akkor kell sokkal magasabb költségekre számítani, ha több szőre van szükség, mivel a réz csöveknek rendkívül magas ára van, akár 8-10 ezer forint plusz költséget is jelenthet 1-1 plusz méter szükséges rézcső.