A tűzoltó készülék a leggyorsabb tűzvédelmi eszköz

A tűzoltó készülék a leggyorsabb tűzvédelmi eszközA tűzvédelem témakörében az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a tűzoltó készülék. Tűzoltó készülékkel nap mint nap találkozhatunk, függetlenül attól, hogy hol vagyunk. Középületekben és irodákban, nagyobb épületekben szinte mindig kötelező, de nagyon sokan tartanak otthonukban vagy autójukban is tűzoltó készüléket. Az ok egyértelmű, mégpedig az, hogy ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a tűz kibontakozásának, továbbterjedésének megakadályozására.

A jellemzően piros színű tűzoltó készülékről sokak számára a poroltó elnevezés jut eszükbe, de meg minden ilyen készülék poroltó. Az oltóanyag típusa határozza meg azt, hogy milyen tűzoltó készülékkel is van dolgunk. A poroltó (porral oltó) oltóport használ oltóanyagként. A habbal oltókat gumik és műanyagok tüzének oltására használjuk. A hab az égő felülettől elzárja az oxigént, így a tűz kialszik. A víz is lehet oltóanyag, tűzoltó készülék formájában is.

„Oltóanyag” lehet még a szén-dioxid is, amely gyakorlatilag az égéshez szükséges oxigént szorítja ki a levegőből. Mivel nincs hagyományos értelemben vett oltóanyag, ezért nem is kell attól tartani, hogy pl. az oltópor tönkreteszi az irodai berendezéseket. Cserébe viszont az oxigén kiszorítása veszélyes az emberi szervezetre.

Az oltóanyagot a várható tűzosztálynak megfelelően kell megválasztani. Vízzel pl. nem szabad fémes tüzeket oltani, mert hidrogéngáz fejlődhet, ami gyúlásveszélyes. Szén-dioxiddal nagyon jól lehet elektromos berendezéseket oltani, mert nem teszi tönkre azokat.