Lézeres szemműtét: ma már rengeteg típusból választhat

Szerencsére abban a korban élünk, amikor már nem kell beletörődni a szemüveg és kontaktlencse jelentette kényelmetlenségbe! Cikkünkben segítünk, hogy a sokféle lézeres szemműtét közül megtalálja az életmódjához, szeméhez és pénztárcájához leginkább illőt.

Régi tévhit, hogy a lézeres szemműtét csak rövidlátóknál megoldás, szerencsére a mai technológiákkal már a szem más fénytörési hibái, a távollátás, az asztigmia (cilinderes szem) és az öregszeműség is kezelhető. 

Ki alkalmas és ki nem alkalmas lézeres szemműtétre? 

Általában -12 dioptriától +5,5 dioptriág végezhető el a lézeres szemműtét, ám egy sor egyéb tényező felmerülhet, amikor nem javasolt a műtét. Kizáró ok például, ha valaki 18 év alatti, vagy már elmúlt 65 éves, ha várandós vagy szoptat, esetleg inzulinnal kezelt vagy nem stabil cukorbeteg. Továbbá vannak olyan szemészeti betegségek (pl. zöldhályog, szürkehályog), amelyek szintén meggátolják a beavatkozás elvégzését. A megbízható szemklinikákon éppen ezért mindig egy alkalmassági vizsgálat előzi meg a lézeres szemműtétet, amelynek során felderítik, hogy fennáll-e bármilyen ellenjavallat. A részletes kivizsgálás másik célja pedig, hogy az elérhető kezelések közül kiválasszák a páciens számára legmegfelelőbbet.

A felszínitől a robotokig 

Fontos tudni, hogy a különböző lézeres szemműtét kezelések eredményükben nem különböznek, és mindegyik fájdalommentes, ám a gyógyulási idő és a regenerálódással járó kényelmetlenségek eltérőek. A leggazdaságosabb opció a felszíni lézeres szemműtétek csoportjába tartozó PRK-kezelés, amelynek során először eltávolítják a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket, majd lézerrel elpárologtatják a szaruhártya néhány sejtrétegét, hogy korrigálják a rossz látást okozó fénytörési hibát. Ez szemenként 170 ezer forinttól elérhető, így a szemüveg és a kontaktlencse költségeihez viszonyítva már 3 év alatt megtérül. Ugyanakkor hátránya, hogy műtét utáni 3 napban a gyógyulás nem teljesen fájdalommentes, és általában 1 hét szabadságot kell kivenni, mert autót vezetni, dolgozni csak 5-7 nap után lehet.

A lézeres szemműtét ára szempontjából a középmezőnybe a lebenyes kezelések tartoznak, amelyek kb. 299 ezernél kezdődnek szemenként. A nevüket onnan kapták, hogy femtoszekundumos lézerrel lebenyt alakítanak ki a szaruhártyán, amit félrehajtva a szaruhártya érzéketlen belsejében tudja elvégezni a második lézer a fénytörés korrekcióját. Végül visszahajtják a lebenyt, ami stabilan rögzül, és gyors, fájdalommentes gyógyulást biztosít. A betegek általában már a műtét másnapján visszatérhetnek a munkába, pár nap után pedig a sporthoz is. 

Ha a lézeres szemműtét ára kevésbé számít, inkább az a fontos, hogy a beavatkozás és a regenerálódás minél kényelmesebb, gyorsabb legyen, akkor a SMILE vagy VisuMax Robotic a tökéletes választás. Előbbi lényege, hogy lebeny nélkül, csupán egy apró lyukon keresztül dolgozik a lézer, így sokkal gyorsabban folytatni lehet a megszokott tevékenységeket, immáron szemüveg és kontaktlencse nélkül. Utóbbinál pedig nevéhez hűen egy intelligens robotasszisztens rendszer segíti az orvos munkáját, így az új lézer az emberi hibalehetőség kizárásával, ezelőtt elképzelhetetlen precizitással biztosítja az éles látást.